
Στιχουργοί: Σταύρος Ανθιμίδης
Συνθέτες: Σταύρος Ανθιμίδης
Εροθύμεσα εγώ να τρώγω φαΐν καλό Φούστουρον και μακαρίνα αχ! εγώ ο εφτωχόν ’Κι ανασπάλλω τη μαντίν βούτορον τη προγ̆ατί’ Σο γάλαν τη κομεσ̌ί’ έθρυφταμε το ψωμίν Το πλιγούρ’ ση τραχανάν έμνοστον και γαβουρμάν Τσ̌ιμέν’ και αιϊδί’ τυρίν, στύπα και καλό ρακίν Ξαν θυμούμαι τη μάνα μ’ σίτι͜α εποίν’νεν τη σ̌ουρβάν ’σύρνεν απέσ’ τα κορκότα Έτρωγα κι έμ’νε καλά Το πισ̌ίν και το δα̤μέσ’ κορτελέτσ’ και το μαλέζ’ τιουτσέκ’ και την πίταν χασ̌ίλ’ κι αποπίσ’ το τάν’ Τα φαΐα τα παλαιά όλα έταν έμνοστα Ελαφρά και χωνευτά ’κι θα ανασπάλ’ ατα
| Κείμενο | Επεξήγηση | Ετυμ. Ρίζα | Προέλευση |
|---|---|---|---|
| αιϊδί’ | κατσικιού | ||
| ανασπάλ’ | ξεχάσω/ει | ||
| ανασπάλλω | ξεχνώ | ||
| απέσ’ | μέσα | ||
| αποπίσ’ | από πίσω | ||
| ατα | αυτά | ||
| βούτορον | βούτυρο | ||
| γαβουρμάν | καβουρμά (=κρέας που μαγειρεύεται και ψήνεται στο δικό του λίπος, στη συνέχεια τρώγεται ή καταψύχεται και αποθηκεύεται) | kavurma | |
| δα̤μέσ’ | είδος πίτας (παρόμοια του καλτσόνε) | ||
| έθρυφταμε | θρύπταμε, κόβαμε σε κομμάτια ψωμί σε υγρό φαγητό/γάλα | ||
| έμ’νε | ήμουν | ||
| έμνοστα | νόστιμα | ||
| έμνοστον | νόστιμο | ||
| εποίν’νεν | έκανε, έφτιαχνε | ποιέω-ῶ | |
| εροθύμεσα | νοστάλγησα | ||
| έταν | ήταν | ||
| εφτωχόν | φτωχό | ||
| θυμούμαι | θυμάμαι | ||
| ’κι | δεν | οὐκί<οὐχί | |
| κομεσ̌ί’ | βουβαλιού | gōmēş/kōméş | |
| κορκότα | ξεφλουδισμένα και χονδραλεσμένα σιτάρια ή κριθάρια από τα οποία παρασκευάζουν σούπα | կորկոտ (korkot) | |
| μακαρίνα | είδος ζυμαρικού | makarna<maccherone | |
| μαλέζ’ | υδαρής χυλός, αλευρόσουπα | ||
| ξαν | πάλι, ξανά | ||
| πισ̌ίν | τηγανίτα ψημένο με βούτυρο και αρτυόμενο με ζάχαρη ή μέλι | pişmek | |
| πλιγούρ’ | πλιγούρι | bulgur/burġul | |
| προγ̆ατί’ | πρόβατου | ||
| ρακίν | αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τη ζύμωση φρούτων ή στεμφύλων φρούτων | rakı/ˁaraḳī | |
| σίτι͜α | καθώς, ενώ | σόταν<εις όταν | |
| σ̌ουρβάν | σούπα από ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο σιτάρι ή κριθάρι | çorba/şūrbā | |
| στύπα | ξινά, τουρσιά | στυφός | |
| ’σύρνεν | (εσύρ’νεν) έσυρε, τραβούσε, έριχνε | ||
| τάν’ | το υγρό υπόλειμμα ορού γάλακτος ή κρέμας μετά το ανακάτεμα του βουτύρου | Թան (tan)=λιώνω, ρέω | |
| τσ̌ιμέν’ | γρασίδι, χλοερή έκταση | çimen | |
| φαΐα | φαγητά | ||
| φούστουρον | είδος ποντιακής ομελέτας | ||
| χασ̌ίλ’ | πηκτός χυλός από σιτάρι ή αραβόσιτο αλεσμένο αρτυσμένος με βούτυρο, (υφαντουργία) αμυλούχο υγρό επιχρίωσης υφασμάτων που παρασκευάζεται από αλεύρι κ άλλες ουσίες που προσθέτει ακαμψία ή βάρος στο ύφασμα | haşıl |
| Κείμενο | Επεξήγηση | Ετυμ. Ρίζα | Προέλ. |
|---|---|---|---|
| αιϊδί’ | κατσικιού | ||
| ανασπάλ’ | ξεχάσω/ει | ||
| ανασπάλλω | ξεχνώ | ||
| απέσ’ | μέσα | ||
| αποπίσ’ | από πίσω | ||
| ατα | αυτά | ||
| βούτορον | βούτυρο | ||
| γαβουρμάν | καβουρμά (=κρέας που μαγειρεύεται και ψήνεται στο δικό του λίπος, στη συνέχεια τρώγεται ή καταψύχεται και αποθηκεύεται) | kavurma | |
| δα̤μέσ’ | είδος πίτας (παρόμοια του καλτσόνε) | ||
| έθρυφταμε | θρύπταμε, κόβαμε σε κομμάτια ψωμί σε υγρό φαγητό/γάλα | ||
| έμ’νε | ήμουν | ||
| έμνοστα | νόστιμα | ||
| έμνοστον | νόστιμο | ||
| εποίν’νεν | έκανε, έφτιαχνε | ποιέω-ῶ | |
| εροθύμεσα | νοστάλγησα | ||
| έταν | ήταν | ||
| εφτωχόν | φτωχό | ||
| θυμούμαι | θυμάμαι | ||
| ’κι | δεν | οὐκί<οὐχί | |
| κομεσ̌ί’ | βουβαλιού | gōmēş/kōméş | |
| κορκότα | ξεφλουδισμένα και χονδραλεσμένα σιτάρια ή κριθάρια από τα οποία παρασκευάζουν σούπα | կորկոտ (korkot) | |
| μακαρίνα | είδος ζυμαρικού | makarna<maccherone | |
| μαλέζ’ | υδαρής χυλός, αλευρόσουπα | ||
| ξαν | πάλι, ξανά | ||
| πισ̌ίν | τηγανίτα ψημένο με βούτυρο και αρτυόμενο με ζάχαρη ή μέλι | pişmek | |
| πλιγούρ’ | πλιγούρι | bulgur/burġul | |
| προγ̆ατί’ | πρόβατου | ||
| ρακίν | αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τη ζύμωση φρούτων ή στεμφύλων φρούτων | rakı/ˁaraḳī | |
| σίτι͜α | καθώς, ενώ | σόταν<εις όταν | |
| σ̌ουρβάν | σούπα από ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο σιτάρι ή κριθάρι | çorba/şūrbā | |
| στύπα | ξινά, τουρσιά | στυφός | |
| ’σύρνεν | (εσύρ’νεν) έσυρε, τραβούσε, έριχνε | ||
| τάν’ | το υγρό υπόλειμμα ορού γάλακτος ή κρέμας μετά το ανακάτεμα του βουτύρου | Թան (tan)=λιώνω, ρέω | |
| τσ̌ιμέν’ | γρασίδι, χλοερή έκταση | çimen | |
| φαΐα | φαγητά | ||
| φούστουρον | είδος ποντιακής ομελέτας | ||
| χασ̌ίλ’ | πηκτός χυλός από σιτάρι ή αραβόσιτο αλεσμένο αρτυσμένος με βούτυρο, (υφαντουργία) αμυλούχο υγρό επιχρίωσης υφασμάτων που παρασκευάζεται από αλεύρι κ άλλες ουσίες που προσθέτει ακαμψία ή βάρος στο ύφασμα | haşıl |

